دسته‌بندی نشده

اشتباهات دارویی آسیب‌زننده به سلامتی

در این مطلب به ۱۰ اشتباهی که معمولا درباره مصرف دارو‌ها مرتکب می‌شوید، اشاره شده است که انجام ندادن آن‌ها به شما در حفظ و بهبودی سلامتی کمک می‌کند.

دارو‌های OTC را بدون خواندن برچسب آن‌ها مصرف می‌کنید

بسیاری از افراد تصور اشتباهی از دارو‌های OTC یا همان دارو‌های بدون نسخه دارند و این‌طور فکر می‌کنند که این دارو‌ها ضرری ندارند، اما اشتباه است؛ خیلی‌ها به دلیل مصرف زیاد همین دارو‌های OTC (مثلا مسکن‌ها)، یا اوردوز کردن دارو‌های مسهل یا مهارکننده‌های اسید معده یا مصرف دارو‌هایی که با دارو‌های مصرفی دیگرشان تداخل دارند، دچار عوارض خطرناک می‌شوند.

فرقی نمی‌کند یک دارو چقدر بی‌ضرر به نظر برسد؛ همیشه کار عاقلانه این است که برچسب روی آن را بخوانید.

وقتی سوزش معده دارید، دارو‌های آرام‌بخش مصرف می‌کنید

افرادی که دارو‌های تجویزی به نام بنزودیازپین‌ها را برای خواب مصرف می‌کنند، ۵۰ درصد بیشتر از سایرین احتمال دارد که شب به سوزش معده دچار شوند. مطالعات نشان می‌دهند این دارو‌های تجویزی ضداضطراب، عضله‌ پایینی مری که عضله‌ای حلقوی است و اجازه ورود اسید معده به مری را نمی‌دهد، شُل می‌کند.

وقتی تب دارید، داروی ضد اسهال مصرف می‌کنید

اگر اسهال با تب همراه بوده یا مدفوع با خون یا موکوس همراه است، هرگز خودسرانه داروی ضد اسهال مصرف نکنید. این علائم مربوط به عفونت هستند و باید زودتر به پزشک مراجعه کنید.

بدون تجویز پزشک هر روز آسپیرین می‌خورید

برخی از افراد نباید هر روز آسپرین مصرف کنند، به‌خصوص از این جهت که می‌تواند موجب خونریزی معده شود. پزشکان معمولا آسپیرین را به افرادی توصیه می‌کنند که احتمال حمله قلبی و سکته مغزی را دارند. درمان با آسپیرین برای خانم‌ها به اندازه‌ای که در آقایان مفید است، مؤثر نخواهد بود. ضمنا برخی از افراد نسبت به خاصیت ضد لخته آسپیرین، مقاوم هستند.

مصرف داروی ضد اضطراب خود را ناگهان قطع می‌کنید

اگر مدت‌ها است که داروی ضد اضطراب مصرف می‌کنید، ناگهان آن را ترک نکنید. اگر قصد دارید مصرف دارویی را قطع کنید، از پزشک خود بپرسید که چگونه می‌توانید دُز مصرفی‌ خود را به‌تدریج کاهش دهید. در صورت توقف ناگهانی مصرف این دارو‌ها دچار عوارض بسیار جدی مانند حمله عصبی خواهید شد.

از آنتی‌بیوتیک‌های قدیمی در یک عفونت جدید استفاده می‌کنید

نخست این‌که شما باید آنتی‌بیوتیکی که قبلا تجویز شده بود تا انتها مصرف می‌کردید. دوم این‌که بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌ها مخصوص نوع عفونتی هستند که دارید. مصرف آنتی‌بیوتیک اشتباهی ممکن است بی‌اثر باشد و منجر به مقاوم شدن باکتری مورد نظر شود. در نتیجه، درمان این نوع عفونت، بار بعد که به آن مبتلا شوید، سخت‌تر خواهد شد.

یک داروی اعصاب را بدون این‌که بپرسید چرا به آن نیاز دارید، مصرف می‌کنید

هرگز تجویز یک داروی ضد روان‌پریشی یا آنتی‌سایکوتیک را (در صورتی که اسکیزوفرنی یا سایکوسیس ندارید) بدون این‌که از پزشک خود بپرسید «چرا باید این دارو را مصرف کنم؟» نپذیرید.

مطالعه‌ای دریافته است بیشتر افرادی که این دسته از دارو‌ها برای آنها تجویز شده، اسکیزوفرنی یا هیچ اختلال روانی جدی دیگری که مصرف این دارو‌ها برای آنها تأیید شده است، ندارند؛ بلکه دچار عوارضی مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال استرس پس از حادثه هستند که با دارو‌های کم‌ضررتری قابل مداوا است.

هر چند روی برچسب بعضی از دارو‌های آنتی‌سایکوتیک ذکر شده است که در افسردگی نیز مورد استفاده‌ هستند، اما باید در صورتی تجویز شوند که دارو‌های رایج ضد افسردگی جواب نداده‌اند.

کلسیم را با معده خالی می‌خورید

کلسیم موجود در بیشتر مکمل‌ها با نوعی نمک به نام کربنات جفت شده است. معده شما نیاز به مقدار زیادی هیدروکلرویک اسید دارد تا کلسیم کربنات را بشکند. بنابر این، همیشه مکمل کلسیم را همراه غذا یا با میان‌وعده‌ خود مصرف کنید. غذا باعث می‌شود که معده‌ شما این اسید لازم را تولید کند.

داروی خود را تا پایان دوره‌ درمان ادامه نمی‌دهید

به‌طور مثال، مصرف داروی اگزمای خود را متوقف نکنید. محققان در مطالعه‌ای دریافتند که حدود ۶۵ درصد از والدین، مصرف داروی موضعی اگزما که پزشک برای کودک آنها تجویز کرده است، سه روز پس از تجویز، قطع کرده بودند. برای این‌که درمان اگزما تأثیرگذار باشد، باید به‌طور دقیق بر اساس دستور پزشک عمل کنید.

عفونت قارچی‌ را خودتان تشخیص می‌دهید

بله، درست است که خارش و ترشح می‌تواند علامت یک عفونت قارچی باشد، اما ممکن هم هست نباشد. در مطالعه‌ روی ۹۵ خانم که خود تشخیص داده بودند که عفونت قارچی دارند، آزمایش‌ها نشان دادند تنها یک‌ سوم آنها واقعا مبتلا به یک عفونت قارچی بودند. بقیه افراد دچار دیگر عفونت‌های واژینال بودند. بنابر این، بهتر است جهت تشخیص درست به پزشک مراجعه کنید./ صدا و سیما

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا