زعفران ایران در اختیار دلالان مراکش، یونان و افغانستان/ طلای سرخ در ایران تبدیل به یک کالای لوکس شده است

غلامرضا میری در گفتوگو با خبرفوری اظهار کرد: تحریمهای بانکی برای صادرات زعفران دردسرساز شده و صادرکنندگان نمیتوانند به طور مستقیم با مشتریان خارجی خود ارتباط پولی و بانکی داشتهباشند.
وی با اشاره به آثار تحریمها روی بازار زعفران ایران افزود: ایران ۹۰ درصد تولید زعفران جهان را در دست دارد و باید تعیین کننده قیمت بازار جهانی باشیم، اما به دلیل مسائل تحریمی قدرتی نداریم. مجبوریم زعفران را به دلالهای مراکشی، یونانی، افغانی بدهیم. آنها زعفران ایرانی را به نام خودشان به سایر کشورها میفروشند.
میری خاطرنشان کرد: قاچاق زعفران در بعضی از موارد تا ۵۰ کیلو هم گزارش شدهاست. وقتی هزینه صادرات زعفران به ازای هر کیلو در بازههای مختلف به ۱۵ میلیون تومان میرسد، صادرکنندگان به دلال ها روی می آوردند تا بتوانند کالای خود را با هزینه کمتر به فروش برسانند. در مقاطعی ۳۲۵ تن صادرات زعفران به ۴۷ کشور مختلف دنیا داشتیم، در حالی که کشورهای وارد کننده زعفران بر روی کاغذ ۶۷ کشور هستند و صادرات ایران افت کرده و به ۲۳۹ تن رسیده، یعنی حدود ۹۰ تن کاهش صادرات!
وی افزود: خشکسالی باعث شده که برداشت زعفران از ۱۲ تا ۱۸ کیلو به ازای هر هکتار به ۳.۵ کیلو تقلیل یابد. عربستان سالانه ۴۰ تن مصرف زعفران دارد، اما به دلیل نوع بسته بندی و بازار بهتر، کشور اسپانیا از آنجا زعفران میخرد. بیش از ۹۰ درصد زعفران تولیدشده در کشور صادر می شود، زیرا با کاهش ارزش پول و دستمزدها در ایران مردم توانایی خرید ندارند و زعفران کالایی لوکس شدهاست.